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Re: Request for Legal Interpretation of 14 C.P.R.§§ 91.403(c) and 43.16 
Concerning Whether Requirements in an Airworthiness Limitations Section 
(ALS) Developed By a Design Approval Holder (DAH) and Approved by 
the Federal Aviation Administration (FAA) as a Change to Type Design 

Dear Mr. New: 

are Mandatory for Operators and Maintainers of an Aircraft if the Type Design 
and Manufacture ofthe Aircraft Predate the FAA's Approval of the New ALS 

This letter responds to your September 15, 2014 request for legal interpretation of 14 C.P.R. 
§ 91.403( c) regarding whether replacement times and inspection intervals contained in an 
Airworthiness Limitations section (ALS) newly added to the maintenance manual or Instructions 
for Continued Airworthiness (ICA) by a manufacturer are mandatory for operators of an aircraft 
that was type-certificated and manufactured before the FAA approved the new ALS as a change 
to type design. On January 21, 2015, you amended your request, asking us to also address 
whether 14 C.P.R.§ 43.16 (Airwmthiness limitations) requires maintenance providers to 
perform inspections or other maintenance in accordance with the newly added ALS for those 
older aircraft. For aircraft operated under 14 C.P.R. part 91, the answer to your question is no. 1 

These after-added ALS requirements are not mandatory for operators or maintainers of the 
affected aircraft absent the FAA's issuing an Airworthiness Directive (AD) or some other notice 
and comment rulemaking that would make them mandatory. Cessna included these new 
replacement times and inspection intervals in an ALS instead of in another portion of the 
maintenance manual where they would be more appropriate as non-mandatory procedures. 

1 As explained later in this response, inspections for aircraft operated under 14 C.F.R. part 135 may have different 
and mandatory inspection requirements. 
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Under 14 C.F .R. § 21.99(b ), in a case where there are no current unsafe conditions,2 but the FAA 
or the design approval holder (DAH) finds through product service experience that changes in 
type design will contribute to the safety of the product, the DAH may submit appropriate design 
changes to the FAA for approval. Your inquiry specifically addresses a recent revision to the 
Cessna Model 210 Service Manual comprising a new FAA -approved Section 2B that added an 
"Airworthiness Limitations section" containing "mandatory" inspection intervals and component 
replacement times. 3 This new ALS is a change to the product's type design incorporated under 
the provisions of§ 21.99(b). This now current type design for the Cessna Model210 would be 
the type design for any newly-produced Cessna Model210 aircraft-it is not the type design for 
previously-produced Cessna 210 models. You stated that Cessna produced the last Model210 in 
1986. For a particular owner or operator of a Model210 aircraft, the type design to which that 
aircraft conformed when it was produced, is the type design to which it still must conform, 
absent: (1) an AD or other rule mandating a later change, or (2) a voluntary change in type 
design (either major or minor) initiated by an owner and approved by the FAA. 4 

At least two relevant operating rules require compliance with an ALS contained in a 
manufacturer's maintenance manual or ICA. These are§ 91.403(c), which prohibits the 
operation of an aircraft "for which a manufacturer's maintenance manual or instructions for 
continued airworthiness [ICA] has been issued that contains an airworthiness limitations section 
[ ALS] unless the mandatory replacement times, inspection intervals, and related procedures 
specified in [the ALS] ... have been complied with;" and§ 43.16, which requires that each 
person performing an inspection or other maintenance specified in an Airworthiness Limitations 
section [ ALS] of a manufacturer's maintenance manual or Instructions for Continued 
Airwmihiness [ICA] shall perform the inspection or other maintenance in accordance with that 
section .... " 

At issue here is Cessna's recent addition of a new FAA-approved Section 2B (titled 
Airworthiness Limitations) to the Model 210' s Service Manual. Because the FAA approved this 
change as an ALS, some would argue that the addition triggers the mandatory requirements of 
§§ 91.403(c) and 43.16. This argument is incorrect. The only version of an ALS that is 
mandatory is the version that was included in the particular aircraft's type design that was 
approved by the FAA. As with the effectivity of a type design for a particular aircraft, absent an 
AD or other rule that would make the new replacement times and inspection intervals 
retroactive, Cessna's after-added ALS is not mandatory for persons who operate or maintain the 
Model 210 aircraft, the design and production of which predate the new ALS addition. This is 

2 If the FAA finds that an unsafe condition exists in a product, the FAA issues an Airworthiness Directive (AD) 
under the authority of 14 C.F.R. part 39, which may require a change to the product's type design. The AD would 
specify to which models the AD and any associated design changes would apply-some of the requirements could 
have retroactive application to earlier models. Except for emergency ADs, the FAA issues ADs under notice and 
comment rulemaking procedures in accordance with the Administrative Procedure Act (APA), specifically 5 U.S.C. 
§ 553. 
3 Under § 21.31 (c), an ALS is part of a product's type design. 
4 Once an aircraft is produced under a type certificate, the type design of that patticular aircraft is fixed in time, 
absent an FAA requirement to make a retroactive change, or an owner's voluntary change (if it is approved under a 
method acceptable to the FAA(§ 21.95 for a minor change in type design) or if it is FAA-approved through a major 
change in type design (§ 21.97) or through a supplemental type cettificate (STC) (§ 21.113(b )). 
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the case for all older model aircraft. For aircraft with type certificates that pre-date the 
requirements for an ALS, the manufacturer's issuance of an ALS does not require operators or 
maintenance providers to comply with those limitations unless the FAA issues an AD or other 
rule to mandate it. 5 Conversely, for an aircraft produced after adoption of an FAA-approved 
ALS revision, an operator may not operate that aircraft unless the mandatory replacement times, 
inspection intervals, and related procedures specified in the revision have been complied with. 
By the same reasoning, for those aircraft produced after the ALS revision, maintenance providers 
must perform inspections or other maintenance in accordance with that section. 

You also asked whether, if this Cessna ALS is retroactively mandatory for the older model 
airplanes, the action would constitute substantive rulemaking by the FAA without the benefit of 
the notice and comment procedures required by the Administrative Procedure Act (AP A). 6 

To the extent it could be argued that the FAA imposed a requirement for operators and 
maintainers to comply with this type of after-added ALS by adopting§§ 91.403(c) and 43.16 
through rulemaking, and that manufacturers' documents simply define how the affected persons 
must comply, that interpretation must fail. It would violate both the statutory constraint on the 
FAA's authority to delegate its rulemaking authority to private entities and the AP A's 
requirement for notice-and-comment procedures. If operational regulations were interpreted as 
imposing an obligation on operators and maintenance providers to comply with the latest 
revision of a manufacturer's document, manufacturers could unilaterally impose regulatory 
burdens on operators of existing aircraft. 

This would be legally objectionable in that the FAA does not have legal authority to delegate its 
rulemaking authority to manufacturers. Furthermore, "substantive rules" can be adopted only in 
accordance with the rulemaking section ofthe APA, 5 U.S.C. § 553, which does not grant 
rulemaldng authority to manufacturers. To comply with these statutory obligations, the FAA 
would have to engage in its own rulemaking to mandate the manufacturer's document, as we do 
when we issue ADs. 

You also asked whether, even if these types of after-added ALSs are not mandatory retroactively 
for a person who owned the aircraft prior to the addition of the new ALS, if the current owner 
sells the aircraft would the new requirements be mandatory for the new owner. The answer is 
no, for the reasons explained above. The after-added ALS changes the type design only of 
aircraft produced under the changed type design. Aircraft manufacturers' maintenance manuals 
and Instructions for Continued Airworthiness must be acceptable to the FAA,7 and may be found 
acceptable if developed to maintain the aircraft in conformance with its type design. This 
necessarily means the specific type design for the aircraft at issue. Future changes, whether they 

5 The FAA's requirements that Instructions for Continued Airworthiness (ICA) contain an ALS were adopted in 
1980, and the Cessna Model210 type cettificate was first issued in 1959. Cessna produced the last Model210 in 
1986. 
6 Along these lines, we note that on September 24, 2014, Mike Busch, the President of Savvy Aircraft Maintenance 
Management, Inc., published an article on the Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) Opinion Leaders 
Blog entitled "Backdoor Rule Making?," in which he discussed the same after-added Cessna ALS matter, along 
with the related APA concerns. In that article, Mr. Busch notes that he co-drafted with you your September 15, 
20 14 request for interpretation that is the subject of this response. 
7 Except for the ALS, which must be FAA-approved. 



be FAA-approved ALS or otherwise, cannot be retroactively enforced against owners/operators 
or maintenance providers of earlier model aircraft unless the FAA mandates their retroactive 
application by an AD or other properly adopted rule. 
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Finally, you sought clarification on whether the application of our reasoning in a previous 
interpretation, which concluded that a non FAA-approved inspection document issued by Cessna 
was not mandatory for owners or operators of existing aircraft, would be changed in view of the 
mandatory nature of the ALS requirement in§ 91.403(c). The underlying premise of our 
reasoning would not change. That interpretation, issued on July 9, 20108

, concluded that a 
Structural Inspection Document (SID) that added new inspection requirements to Cessna's 
recommended inspection program for its Conquest model aircraft would not be mandatory for an 
owner or operator of that aircraft ifthe owner or operator had already adopted the program 
before Cessna added the SID.9 The difference in reasoning between the Cessna Conquest SID 
situation and the Cessna Model210 situation at issue (involving the after-added ALS) is that the 
later SID requirements would become mandatory for an owner or operator who adopted the 
manufacturer's current recommended inspection program under§ 91.409(±)(3) after the SID had 
been incorporated into the inspection program-because that would be current when adopted. 
Cessna Model210 aircraft, however, unless operated under pati 135 and therefore inspected 
under a part 13 5 inspection program, would be inspected in accordance with an annual or 100-
hour inspection under § 91.409(a) or (b), and the cmTent maintenance or inspection manual or 
other methods, techniques, and practices acceptable to the Administrator would be applicable. 
To the extent the "current" maintenance manual contains the after-added ALS, using it would be 
acceptable, but not mandatory, as the previous revision without the new ALS would still be 
acceptable to the FAA-again, absent an AD or other rule that would make the new ALS 
retroactive and mandatory. 

On February 19, 2015, the FAA's Small Airplane Directorate sent a letter to Cessna that 
addressed some of the above issues, and pointed out the non-mandatory nature of the after-added 
ALS for the Model 210 aircraft. The FAA asked Cessna to republish the replacement times and 
inspections as recommendations that are encouraged, but optional, for those in-service aircraft, 
unless later mandated by an AD. To date Cessna has not provided a written response outlining 
its position on this matter. 

8 FAA legal interpretation letter to Larry Furnas, President, Aviation Advocates, LLC, from Rebecca L. 
MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations, dated July 9, 20 I 0. 
9 As we pointed out, this may not be the case for aircraft operated under 14 C.F.R. parts 121 or 135. For purposes 
of inspections, the Cessna Conquest is a large airplane described in§ 91.409(e); therefore, the owner or operator 
must select and use one ofthe four inspection programs listed in§ 91.409(£). The first ofthese inspection programs 
requires a continuous airworthiness inspection program under parts 121 or 135, which could require adoption of 
later-issued inspection requirements, and the second program option requires an approved aircraft inspection 
program approved under § 135.419, which also could require adoption oflater-issued inspection requirements. 



This response was prepared by Edmund Averman and Benjamin Borelli, attorneys in the 
Regulations Division in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft 
Maintenance Division (AFS-300) in the FAA's Flight Standards Service, and with the Aircraft 
Engineering Division (AIR-100) in the FAA's Aircraft Certification Service. If you have 
additional questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-
3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Deputy Assistant Chief Counsel for Regulations 
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